Henri on tagasihoidliku restorani omanik ja võrratu kokk, kes suudab valmistada imelisi roogasid peaaegu mitte millestki. Kokaks ihkab õppida ka tema poeg Julien, kuid Henri peab seda tänamatut ametit pojale sobimatuks; Julienil tuleb omandada korralik haridus ja hakata inseneriks või õpetajaks.
Kui Henri raskesti haigestub, saab Julieni kinnismõtteks isa pärandi säilitamine ja tema salapärase retseptiraamatu leidmine. See viib ta tagasi lapsepõlve- ja noorusaegadesse – teekonnale, millel paljastub traagiline perekonnasaladus ning selgub, miks Julieni ema oma pere juurest lahkus.
Jacky Durand (snd 1962) on prantsuse toiduajakirjanik, kelle epikuurlikud gastronoomiaveerud on võitnud tuhandete gurmaanide südame. „Retseptiraamat“ on tema teine romaan, kurbilus lugu suureks kasvamisest, isa ja poja keerulistest suhetest ning nende ühisest armastusest toidu ja kokakunsti vastu.