Leopold Meensalu, Toivo Niibergi ja Väino Pallumi Tomat aias ja köögis on asendamatu allikas kõigile tomatikasvatuse ja -toiduvalmistamise huvilistele. Raamat pakub terviklikku ülevaadet tomati kasvatamisest, alates päritolu ja sortide valikust kuni agrotehnikani. Autorid jagavad oma ekspertteadmisi tomati kasvatamise erinevatest aspektidest, pakkudes nõuandeid, kuidas saavutada parim saak ja tõrjuda kahjureid.
Raamatu esimene osa keskendub tomati päritolule ja selle erinevate sortide omadustele, andes lugejatele teadmisi, mida arvestada sobiva sordi valikul. Järgnevalt käsitletakse tomati agrotehnikat, mis on oluline teave igale aednikule, kes soovib oma aias tomatit kasvatada. Lisaks tuuakse välja levinumad tomatikahjurid ja nende tõrje võtted, mis on oluline osa edukast tomatikasvatusest.
Raamatu teine pool keskendub tomati biokeemilisele väärtusele ja raviomadustele, pakkudes teavet tomati tervislike omaduste kohta. See osa on eriti kasulik neile, kes soovivad oma toitumist tervislikumaks muuta.
Lisaks kasvatamisele ja tervislikele aspektidele annab raamat ka praktilisi nõuandeid tomati kasutamiseks toiduvalmistamisel. Jagatakse retsepte ja ideid tomatipõhiste toitude, nagu mahlad, pastad, kastmed, ketšupid ja hoidised, valmistamiseks. Need retseptid aitavad lugejatel avastada tomati mitmekülgsust ja lisada oma toidulauale uusi maitseelamusi.
Tomat aias ja köögis on suurepärane ressurss igale tomatihuvilisele, olles nii teoreetiline juhend kui ka praktiline abimees. Raamat on täis kasulikku informatsiooni, nõuandeid ja retsepte, mis aitavad kasvatada, valmistada ja nautida tomateid nende täies hiilguses.