Väino Eksla Õun aias ja köögis on oluline väljaanne igale õunakasvatuse huvilisele. Raamat on kirjutatud, et anda ülevaade õunakasvatuse varasematest aegadest ja praegusest seisust Eestis, samuti tuleviku võimalikest suundadest. Eksla tutvustab erinevaid õunasorte, mis sobivad Eesti kliimatingimustesse, ja käsitleb erinevaid viljelemisviise, sealhulgas uuemaid tehnikaid ja metoodikaid.
Raamat pakub põhjalikku vaadet õunakasvatuse arengule alates 20. sajandi keskpaigast, sh Erich Mägi töödele ja 80. ning 90. aastate muutustele õunaviljeluses. Eksla toob esile, et õunakasvatus on Eestis pidevalt arenenud, ja tänapäeval on fookuses madalakasvuliste intensiivaedade rajamine. Raamatus arutletakse, kuidas need uued võtted mõjutavad traditsioonilist õunakasvatust ja millised on nende eelised ning puudused.
Autor jagab ka praktilisi nõuandeid ja soovitusi õunapuude kasvatamiseks, alates istutamisest kuni saagikoristuseni, arvestades Eesti kliima ja mullastiku eripärasid. Samuti käsitletakse taimekaitset, haiguste ja kahjurite tõrjet ning õunapuude hooldamise erinevaid aspekte.
Lisaks aianduslikele teemadele sisaldab raamat ka uurimistulemusi ja asjatundjate soovitusi, pakkudes väärtuslikku teavet õunakasvatuse teaduslikest ja praktilistest aspektidest. See teeb raamatust väärtusliku allika nii teadlastele kui ka praktikutele.
Õun aias ja köögis on suurepärane ressurss kõigile, kes on huvitatud õunakasvatusest, olgu selleks harrastusaednikud või professionaalid. Eksla teos on oluline panus Eesti aianduskirjandusse, pakkudes põhjalikku ja ajakohast teavet õunakasvatuse kohta.