Maia Raudsepingu, Saima Kalevi ja Toivo Niibergi Hernes aias ja köögis on asendamatu ressurss kõigile, kes on huvitatud herneste kasvatamisest ja nende mitmekülgsest kasutamisest. Raamat pakub laiahaardelist ülevaadet herneste kasvatamisest, alustades selle bioloogiast, sortide valikust ja lõpetades kasvatamisvõtetega.
Raamatus käsitletakse üksikasjalikult erinevaid herneliike, sealhulgas aedherne ja põldherne, samuti teisi sarnaseid kultuure nagu läätsed ja kikerherned. Lugeja saab ülevaate mitte ainult Eestis aretatud sortidest, vaid ka populaarsetest välismaistest sortidest, mis sobivad Eesti kliimatingimustesse.
Teos rõhutab herneste laia kasutusala. Valmimata herneterad on populaarsed nii rohelise hernena värskelt kui ka konserveeritult, samal ajal kui kuivatatud herneterad leiavad kasutust toiduainena, söödaks ning toiduaine- ja keemiatööstuses. Lisaks sellele tutvustatakse herneste kasutamist vahekultuurina, mis aitab tõsta mullaviljakust.
Raamatust leiab ka praktilisi nõuandeid herneste kasvatamiseks ja hooldamiseks, alates seemnete külvamisest kuni saagikoristuseni. Samuti käsitletakse hernetaimede võimalikke haigusi ja kahjureid ning nende tõrje meetodeid.
Hernes aias ja köögis on rikas ka retseptide poolest, pakkudes lugejatele mitmekülgseid viise herneste kasutamiseks toiduvalmistamisel. Raamat on suurepärane abimees nii algajatele kui ka kogenud aednikele ja kokkadele, pakkudes põhjalikku teavet ja praktilisi soovitusi herneste kasvatamiseks ja nautimiseks. Raudsepingu, Kalevi ja Niibergi teos on oluline panus aiandus- ja kokanduskirjandusse, pakkudes väärtuslikku teavet herneste kasvatamise ja kasutamise kohta.